dilluns, 24 de gener del 2011

Кальсотада-зимний луковый праздник!

На дороге, ведущей к Таррагоне и Лейде, в городке Вальс, проходит ежегодный зимний праздник-фестиваль Кальсотада, посвященный вину и, конечно же, луку.  Лук Кальсотс- специалитет каталонской гастрономии, используемый в блюдах ресторанов традиционной и современной кухни. Эта закуска многолика- кальсотс жаренный во фритюре, в сухарях и в кляре с чернилами каракатицы. Ценность этого лука в приятном ореховом вкусе, нежные утолщенные стебли (до 20 см обычно) применяют также в салатах, в соусах и  при диетическом питании. Кальсотс бывает нескольких сортов и хорошо хранится. К жареному луку Кальсотс подают соус Ромеско, свежий белый хлеб и вино...Но вернемся на праздник.



A la carretera que va cap a Tarragona i Lleida, a la ciutat de Valls, cada hivern se celebra un festival anual que es diu calçotada, dedicat al vi i,  per descomptat, als calçots (una varietat de ceba). Aquesta especialitat de la gastronomia catalana es fa servir als restaurants tradicionals i moderns. És un aperitiu variat: calçots a la brasa, calçots arrebossats o bé calçots fregits amb la tinta de sípia. El valor del calçot consisteix en un agradable sabor a nou, amb unes tendres tiges gruixudes (fins a 20 cm). Els fan servir també per amanides, salses i la nutrició dietètica. Hi ha varis tipus de calçot. És un producte fàcil de guardar. Pel que fa al calçot a la brasa, el serveixen amb la salsa romesco, el pa blanc i el vi ... Tanmateix, tornem a la festa.

Кальсотс- 2011
Прибыв к самому началу праздника, мы стали очевидцами всех этапов его проведения. На площади в центре города среди толпы любителей и гурманов, стоят презентационные столы с луком--проходит конкурс красоты собранного урожая. Рядом столы с ингредиентами и желающими приготовить неотъемлемую часть закуски- соус Ромеско. В его состав входит чеснок, томаты, орехи миндаль или фундук, петрушка, уксус, сухой перец пикантный, оливковое масло. Вариаций много, но это основные входящие продукты. Так же как и соус ай-оли, Ромеско готовится вручную, путем растирания ингредиентов.


Hi varem arribar just al principi de la festa, doncs varem presenciar totes les etapes de la seva celebració. A la plaça, situada al centre del poble, enmig d’una multitud dels amants de la gastronomia, van muntar unes taules amb els calçots, on es va fer el concurs de la seva collita. Al costat hi havien unes taules amb els ingredients per als participants que havien de preparar una part integral d’aquest àpat, la salsa romesco, que inclou all,  tomàquets, nous, ametlles o avellanes, julivert, vinagre, pebre picant, oli d’oliva. N’hi ha moltes versions, però són els ingredients principals que en formen part. Com al cas d’allioli, la salsa romesco també es prepara manualment. 


Приготовление соуса Ромеско
Сам процесс жарки лука не меняется из года в год, церемония старинна, как и весь обряд. Лук готовят на виноградной лозе, распаляют ее до огня, кладут сверху большую сетку и охапку лука и пекут. Время приготовления 10-15 минут. Он получается не очень красочный- опаленный- но потрясающе вкусный...На гриле или в духовке вы не получите такого аромата.



La manera de fer els calçots a la brasa no varia d’un any a l’altre, és una antiga cerimònia, així com tot el ritual. Couen els calçots al foc de llenya de ceps, sobre el qual hi posen una graella amb els calçots a cuinar. El temps de cocció és de 10-15 minuts. El calçot preparat d’aquesta manera surt no gaire maco, una mica cremat, però amb el gust deliciós... És impossible d’aconseguir-ho al forn, ja que no hi tindria la mateixa aroma.











Символ праздника- статуя Кальсотс


Процесс поедания тоже живописен. Уже накрыты столы с соусами и вином в кувшинах с длинным носиком- пороны. Всем участникам выдают специальные нагрудные фартучки, чтоб не испачкаться. Приготовление и поедания -это коллективный процесс, каждому участнику достается по 1 кг лука и 1 л вина. Очищаешь лучок двумя движениями, макаешь в соус, поглощаешь самую сочную нежно-зеленую часть лука, обтираешь губы хлебом и запиваешь вином..
Но и это не все. Далее танцы и конкурс на самого сильного едока. Кто больше съест. Все желающие регистрируются, встают за один длинный стол и начинают на время мять лучок по той же технологии- лук-соус-хлеб-вино...За 45 минут отчетного времени победитель съел 4 кг лука!



L’àpat mateix de menjar calçots és força pintoresc. Un cop les taules estan parades, hi posen la salsa i el vi en una gerra de vidre amb el bec llarg, el porró.  Tots els participants hi disposen dels davantals especials, els pitets, per a no embrutar-se. Cuinar i menjar els calçots és una cosa col·lectiva: cada participant hi té 1 kg de calçots i 1 litre de vi. Neteja el calçot, el suca a la salsa, menja la seva part més tendra i beu el vi.
Tanmateix,
això no és tot. Desprès comença el ball i el concurs pel qui menjarà més calçots. Qualsevol persona que hi vulgui participar, es registra, s’hi  posa al costat d’una llarga taula, menja els calçots amb la salsa i beu el vi ... En aquesta ocasió  el guanyador va menjar 4 kgs de calçots en 45 minuts de temps establert per part de l’organització.

Победитель- мужчина под номером 8
И конечно же , все сопровождается вином, музыкой и уличными потехами. А местные рестораны проводят "Кальсотады"-специальное меню и предлагают фирменный региональный продукт в разных интерпретациях, но это всего лишь овощная закуска, далее рекомендую баранину с фасолью, бутифарры негро и местный сыр!

A més a més, tot s’hi acompanya de vi, música i tota mena de diversió al carrer. Els restaurants locals fan les calçotades que és un menú especial: ofereixen aquest producte típic en diferents versions, però és només el primer plat, ja que el segueixen els plats de xai amb mongeta seca, botifarra negra i formatge.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada